12 månaders viktminskningsballong – tappa 15-20%

En 12 månaders magballong har du i magsäcken under ett år, därefter tas den bort. Den relativt långa perioden innebär en rad fördelar: Du hinner lägga om din livsstil, vänja dig vid att äta mindre portioner och uppnår en snabbare mättnadskänsla tack vare ballongen i din magsäck. När 12 månader har förflutit så tas den ur på samma sätt som den sattes in. 

Det här ingår i 12 -månaders ballongen: 

 • Undersökning – möte med läkare och sjuksköterska. 
 • In- och uttag av ballongen
 • Regelbunden kontakt med din personlige patitentrådgivare (leg. sjuksköterska) och dietist under 12 månaders tid.

Vad krävs av dig för att genomgå programmet?

Vi vill att du ska uppnå en varaktig viktnedgång och må förträffligt bra. För att lyckas med det krävs att du är beredd på att följa vårt seriösa medicinska program med kost och motion. Då har du mycket goda möjligheter att tappa 15-20 % och bibehålla din viktnedgång.  

Mina 12 månader med ballongen var inte bara en dans på rosor, men jag tappade 21,5 kg och känner att jag är på rätt väg!

Vanliga frågor – FAQ

 • Konsultation och utredning med sjuksköterska och läkare innan du beslutar dig för att genomgå behandlingen
 • Magballongen och inläggning av ballongen med gastroskopi under narkos
 • Stödprogram med vår dietist och sjuksköterska under tiden ballongen ligger inne 12 månader
 • Uttag av ballongen med gastroskopi under narkos. Hos oss ingår detta i kostnaden – andra aktörer tar extra betalt för detta, så får det inte gå till – detta strider mot såväl läkemedelsverkets som tillverkarens riktlinjer
 • Vi tycker att det ska vara enkelt att förstå direkt hur mycket man betalar så vi har ett fast pris för allt. 
 • För ett 12 månaders magballongprogram är kostnaden 631 kr/månad* om du lägger det som delbetalning och 49.900 kronor om du betalar allt direkt.

(*Räkneexemplet utgår från en årsränta om 6.95 %)

Det är alltid individuellt och beror på hur du anpassar dig till programmet. Ett ballongprogram ger en snabb viktminskning, som är ungefär 3 gånger så stor jämfört med viktnedgång vid enbart kost- och motionsförändring. I snitt går våra patienter ned mellan 10-15 % med vår 4 och 6 månaders ballong, medan vår 12 månaders ballong ger en något större viktnedgång på 15-20 %.

Oavsett så är avsikten att hjälpa dig in i en livsstilsförändring, det är det som gör att du får en bestående viktminskning.

Hur man reagerar är väldigt individuellt. Under den första veckan besväras många patienter av illamående, kräkningar och magkramper. Detta är en naturlig reaktion under den period då din mage vänjer sig vid ballongen. Självklart har vi en tät kontakt under denna första tid och man får tillgång till läkemedel som dämpar besvärliga symptom.

Enstaka patienter har besvär med illamående, kräkning, eller magsmärta som inte ger med sig. I sällsynta fall beslutar sig patienter för att ta ut magballongen i förtid. Ekonomisk ersättning kan då tyvärr inte erbjudas. För patienter som inte följer kostråd eller som känner mindre effekt av ballongen kan viktnedgång utebli. 

Mycket ovanliga risker innefattar magsår, perforation av magsäcken eller läckage på magballongen. 

Med magballong behöver man äta ofta men små portioner. Du bör etablera hälsosamma matvanor för att lyckas med din viktnedgång på lång sikt. Mat som innehåller mycket energi motverkar viktnedgången. Dietisten kommer att ge dig kostråd. Ni kommer att jobba med livsmedelsval och portionsstorlekar, men du kommer att kunna äta vanlig mat och behöver inte gå på någon diet.

Man kan däremot bli känslig för vissa komponenter i kosten under tiden med magballong, till exempel:

 • Stärkelserik mat (vitt bröd, pasta och pannkaka etc) som kan riskera att fastna på ballongen och ger då dålig andedräkt och/eller illaluktande rapar.
 • Alkohol samt stark, syrlig eller fet mat kan ge halsbränna/sura uppstötningar.
 • Du ska ha ett BMI (body mass index) över 27 – (länk till att räkna ut BMI)
 • Du skall vara minst 18 år gammal
 • Du får inte ha gjort en tidigare operation av magsäcken
 • Du skall inte äta medicin mot halsbränna/sura uppstötningar dagligen
 • Du skall ej regelbundet inta NSAID-medicin
 • Du får inte vara gravid

Vi gör dessutom alltid en noggrann genomgång av din hälsa där du fyller i en hälsodeklaration, för att säkerställa att det inte förekommer några medicinska hinder. Vill du veta om det är medicinskt möjligt för dig att lägga en magballong så kan du fylla i hälsodeklarationen, Hälsodeklaration viktminskningsballong, så går vi igenom den kostnadsfritt och återkopplar till dig så snart vi har tagit emot den.

Om du har bestämt dig för att du vill lägga en ballong och vill komma vidare så är nästa steg att du antingen bokar en tid för samtal med en av vår sjuksköterskor här: Boka tid för ett kostnadsfritt samtal eller så fyller du en vårt hälsoformulär, Hälsoformulär viktminskningsballong. Vi ringer dig så snart vi fått in ditt hälsoformulär antingen samma dag eller senast nästkommande vardag.

Eller via formuläret nedan