6 månaders ballong – tappa 10-15% av din vikt

6 månaders magballong, eller intragastrisk ballong som det även kallas, är ett bra alternativ för att snabbt gå ned 10-15 % i vikt utan kirurgi. Ballongen placeras i magen via endoskop av våra specialiserade överviktsläkare, varefter den fylls med koksaltlösning. Magballongen fyller ut en del av magsäcken och ger därför en betydligt snabbare mättnadskänsla. Resultatet blir att du äter mindre och påbörjar din viktminskningsresa.

Allt det här ingår i 6 månaders-ballongen hos oss:

 • Undersökning – möte med läkare och sjuksköterska. 
 • In- och uttag av ballongen
 • Regelbunden kontakt med din personlige patientrådgivare (leg. sjuksköterska) och dietist under 6 månaders tid.

Under de 6 månaderna hinner både du vänja dig vid mindre hungerkänslor och etablera nya hälsosamma vanor med motion och kost. Som stöd har du tillgång till våra etablerade program och personlig kontakt med patientrådgivare och dietist. Vi vill att din viktnedgång ska vara varaktig och ger dig alla förutsättningar att lyckas.

En 6 månaders ballong är billigare än en 12 månaders eftersom den bärs i magen under en kortare tid.

Kan bara konstatera att min 6 månaders ballong gav mig det stöd jag hade hoppats på – jag tappade 15 kg – nu jobbar jag på att bibehålla min den livsstil jag tränat på med ballongen i magen!

Vanliga frågor – FAQ

 • Konsultation och utredning med sjuksköterska och läkare innan du beslutar dig för att genomgå behandlingen
 • Magballongen och inläggning av ballongen med gastroskopi under narkos
 • Stödprogram med vår dietist och sjuksköterska under tiden ballongen ligger inne 6 månader
 • Uttag av ballongen med gastroskopi under narkos. Hos oss ingår detta i kostnaden – andra aktörer tar extra betalt för detta, så får det inte gå till – detta strider mot såväl läkemedelsverkets som tillverkarens riktlinjer.
 • Vi tycker att det ska vara enkelt att förstå direkt hur mycket man betalar så vi har ett fast pris för allt. 
 • För ett 6 månaders magballongprogram är kostnaden 515 kr/månad* om du lägger det som delbetalning och 39.900 kronor om du betalar allt direkt.

(*Räkneexemplet utgår från en årsränta om 6.95 %)

Det är alltid individuellt och beror på hur du anpassar dig till programmet. Ett ballongprogram ger en snabb viktminskning, som är ungefär 3 gånger så stor jämfört med viktnedgång vid enbart kost- och motionsförändring. I snitt går våra patienter ned mellan 10-15 % med vår 4 och 6 månaders ballong, medan vår 12 månaders ballong ger en något större viktnedgång på 15-20 %.

Oavsett så är avsikten att hjälpa dig in i en livsstilsförändring, det är det som gör att du får en bestående viktminskning.

Hur man reagerar är väldigt individuellt. Under den första veckan besväras många patienter av illamående, kräkningar och magkramper. Detta är en naturlig reaktion under den period då din mage vänjer sig vid ballongen. Självklart har vi en tät kontakt under denna första tid och man får tillgång till läkemedel som dämpar besvärliga symptom.

Enstaka patienter har besvär med illamående, kräkning, eller magsmärta som inte ger med sig. I sällsynta fall beslutar sig patienter för att ta ut magballongen i förtid. Ekonomisk ersättning kan då tyvärr inte erbjudas. För patienter som inte följer kostråd eller som känner mindre effekt av ballongen kan viktnedgång utebli. 

Mycket ovanliga risker innefattar magsår, perforation av magsäcken eller läckage på magballongen. 

Med magballong behöver man äta ofta men små portioner. Du bör etablera hälsosamma matvanor för att lyckas med din viktnedgång på lång sikt. Mat som innehåller mycket energi motverkar viktnedgången. Dietisten kommer att ge dig kostråd. Ni kommer att jobba med livsmedelsval och portionsstorlekar, men du kommer att kunna äta vanlig mat och behöver inte gå på någon diet.

Man kan däremot bli känslig för vissa komponenter i kosten under tiden med magballong, till exempel:

 • Stärkelserik mat (vitt bröd, pasta och pannkaka etc) som kan riskera att fastna på ballongen och ger då dålig andedräkt och/eller illaluktande rapar.
 • Alkohol samt stark, syrlig eller fet mat kan ge halsbränna/sura uppstötningar.
 • Du ska ha ett BMI (body mass index) över 27 – (länk till att räkna ut BMI)
 • Du skall vara minst 18 år gammal
 • Du får inte ha gjort en tidigare operation av magsäcken
 • Du skall inte äta medicin mot halsbränna/sura uppstötningar dagligen
 • Du skall ej regelbundet inta NSAID-medicin
 • Du får inte vara gravid

Vi gör dessutom alltid en noggrann genomgång av din hälsa där du fyller i en hälsodeklaration, för att säkerställa att det inte förekommer några medicinska hinder. Vill du veta om det är medicinskt möjligt för dig att lägga en magballong så kan du fylla i hälsodeklarationen, Hälsodeklaration viktminskningsballong, så går vi igenom den kostnadsfritt och återkopplar till dig så snart vi har tagit emot den.

Om du har bestämt dig för att du vill lägga en ballong och vill komma vidare så är nästa steg att du antingen bokar en tid för samtal med en av vår sjuksköterskor här: Boka tid för ett kostnadsfritt samtal eller så fyller du en vårt hälsoformulär, Hälsoformulär viktminskningsballong. Vi ringer dig så snart vi fått in ditt hälsoformulär antingen samma dag eller senast nästkommande vardag.

Eller via formuläret nedan